Koldioxidbanta med Telge Energi

Koldioxidbanta jorden i form

Utmana dig själv med vår CO2-diet -
välj steg här nedan och börja koldioxidbanta idag!

Koldioxidbanta med Telge Energi

KOLDIOXIDBANTA JORDEN I FORM

Utmana dig själv med vår CO2-diet - välj steg
här nedan och börja koldioxidbanta idag!

Så mycket minskar dina koldioxidutsläpp med ren el

Koldioxidbanta med Telge Energi

CO2-dieten del 1: Flygplan

Semestra mer hållbart! Gör miljön en tjänst och hoppa över att åka till andra sidan jorden på semester i år. Du kan spara 3299 kg CO2/resa på det.

Flygresandet ökar kraftigt, och därmed även utsläppen. Svenskarna reser gärna till Thailand. Tyvärr är det så att om vi fortsätter flyga så mycket så kommer vi släppa ut mer koldioxid än biltrafiken inom 10 år.

CO2-nedgång i kg per person: 3299 kg = en flygresa till Thailand tur och retur.

Källa: Konsumentverket

Koldioxidbanta med Telge Energi

CO2-dieten del 2: Kläder

Låt bli att shoppa nya kläder i en månad. Klädindustrin är en riktig miljöbov då bomullsodling och produktion på andra sidan jorden medför stora koldioxidutsläpp. Tillsammans kan vi spara 142 000 ton koldioxid genom att till exempel shoppa second hand och laga trasiga kläder istället för att slänga eller impulsköpa. Enkelt va?

CO2-nedgång i kg per person: 1,2 kg i månaden.*

Källa: LivingGreen

*Räknesätt: 142 000 ton tillsammans per år fördelat per person baserat på Sveriges befolkning 9 753 627.

Koldioxidbanta med Telge Energi

CO2-dieten del 3: Kött

Halvera din köttkonsumtion.Genom att avstå från kött minskar du matens klimatpåverkan med mer än hälften. Att producera kött kräver alltid mer energi än att odla grönsaker. Byt ut vardagsköttet mot vegetariska alternativ och lägg krutet på ekologiskt naturbeteskött vid speciella tillfällen istället.

Vågar du gå hela vägen och dumpa köttet helt? Passa på att välja ekologiska grönsaker så minskar du även farliga ämnen i miljön.

CO2-nedgång i kg per person: 29 kg per person och månad.

Källa: Naturvårdsverket

Koldioxidbanta med Telge Energi

CO2-dieten del 4: Mat

Sluta släng mat! Idag slänger vi i genomsnitt 1/5 av all mat vi köper vilket motsvarar ca 72 kg per person och år. Inköpslistor, kreativ matlagning, bättre förvaring, att inte stirra sig blind på bäst-före-datum och en och annan matlåda gör att du kan minska koldioxidutsläppen med cirka 140 kg koldioxid per år.

CO2-nedgång i kg per person: 11,5 kg i månaden

Källa: Telge Energi och Världsnaturfonden WWF

Koldioxidbanta med Telge Energi

CO2-dieten del 5: Vatten på flaska

Väljer du bort vatten på flaska och drick kranvatten istället. Varje gång du dricker kranvatten istället för förpackat vatten gör du miljön en stor tjänst. Förpackat vatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg och innebär runt 34 000 ton i koldioxidutsläpp om året. Sveriges kranvatten både godare och nyttigare än de flesta industritappade märkesvatten.

CO2-nedgång i kg per person: 0.31 kg CO2-utsläpp i månaden

Källa: Siffra från Svenskt Vatten 2006*

*Räknesätt: Totalt CO2-utsläpp i Sverige av buteljerat vatten: 34 000 ton/år (2006), Sveriges befolkning: 9 113 257 (2006) = 0.00373083 ton/person 

Koldioxidbanta med Telge Energi

CO2-dieten del 6: Tåg

Åk kommunalt istället för att välja bil. Biltrafiken svarar för en stor del av landets koldioxidutsläpp. De flesta bilresor är korta och med bara en person i bilen, föraren. Genom att välja andra färdsätt som tåg, buss, tunnelbana eller spårvagn så bidrar du till att minska utsläppen.

CO2-nedgång i kg per person:1000 kg om året

Källa: Världsnaturfonden WWF

Ren el - så funkar det

Så kan du påverka sopbergen i havet

Fru Watt Telge Energi

Haven håller på att förvandlas till soptippar och fortsätter vi som nu kommer det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050, visar en rapport. I dagarna kom ytterligare en rapport som visar att också Sveriges insjöar har en väldigt hög halt av...

Läs Fru Watts senaste blogginlägg

Ring till oss

020-34 40 40 
Må - To 8.00-20.00, Fre 8.00-17.00

Adress

Storgatan 42
Box 633, 151 27 Södertälje

Sociala kanaler

Twitter     Facebook    

Om Telge Energi

Vi är ett rent elbolag som bara säljer el från solkraft, vindkraft och vattenkraft. När du tecknar elavtal hos oss så tar du ställning för klimatet och bidrar till utbyggnaden av förnybara energikällor. 

Läs mer om oss